Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec šéfa vojenských výzkumníků? Kvůli novičoku to nebylo, tvrdí Bublan

František Bublan
František Bublan
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Z čela Vojenského výzkumného ústavu (VVÚ) byl Bohuslav Šafář podle ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO) odvolán z mnoha interních důvodů. Ministryně to dnes řekla novinářům, důvody Šafářova sesazení ale opět sdělit odmítla. Podle předsedy senátního výboru pro obranu Františka Bublana (za ČSSD) to s kauzou novičok nesouviselo, i když Šafáře za jeho vyjádření v této věci kritizoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Šafář byl podle Šlechtové odvolán z mnoha důvodů, které nebude médiím sdělovat, protože jde o interní důvody související s vazbou mezi ústavem a ministerstvem obrany, jež je zakladatelem VVÚ. "Využila jsem neudání žádného důvodu vzhledem k tomu, že Vojenský výzkumný ústav je i naším dodavatelem, i my (ministerstvo obrany) mu dáváme nějaké zakázky," uvedla ministryně.

Sdělila také, že ji Šafář požádal, aby na VVÚ mohl zůstat. "Já jsem tomu vyhověla. Samozřejmě s ním budeme počítat nadále," dodala ministryně. Důvody svého odvolání se od ní nedozvěděl ani Šafář. "Paní ministryně jako zakladatelka našeho podniku má právo odvolávat ředitele. Svého práva využila, více vám k tomu nemůžu říct," řekl v pondělí ČTK.

Když v březnu Moskva označila Česko za možného původce novičoku, kterým byl v Británii otráven agent Sergej Skripal, řekl Šafář ČTK, že otravné látky se v Česku vyrábějí výhradně pro laboratorní účely a že malé množství jich vyrábí i jeho ústav. Řádově jde o gramy, takže podle tehdejšího Šafářova vyjádření nejde o výrobu, ale spíš "laboratorní přípravu malého množství" kvůli otestování jejich vlastností.

Na jeho výrok se odvolával prezident Miloš Zeman v souvislosti se svým vyjádřením, že se v ČR novičok vyráběl. To další představitelé Česka odmítli. Babiš Šafáře za výrok kritizoval, jeho vyjádření podle něj bylo nešťastné. Šafářovo vystoupení podle předsedy vlády mohlo způsobit nedorozumění s prezidentem.

Témata:  Karla Šlechtová František Bublan novičok Armáda České Republiky Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy