Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opilý řidič autobusu způsobil nehodu, od soudu dostal 2,5 roku

Alkohol, ilustrační fotografie
Alkohol, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Městský soud v Brně poslal na 2,5 roku do vězení řidiče autobusu, který v opilosti zavinil nehodu. Vážně se při ní zranila řidička osobního auta a s ní její čtyřletý syn. Muž byl odsouzen za ohrožení pod vlivem návykové látky a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Dostal i zákaz řízení na pět let. Dnes už bývalý řidič vinu uznal a rodině se omluvil. Rozsudek není pravomocný, obhajoba si ponechala lhůtu pro možnost odvolání, žalobce Radek Kuba se práva odvolání vzdal.

Nehoda se stala 7. prosince 2016 odpoledne u autobusového nádraží Zvonařka. Obžalovaný dvaapadesátiletý Zdeněk Riegl ráno vyjel z Kyjova, odkud vezl cestující do Brna, pak měl pauzu. Zpátky vyrazil kolem 13:30. V křižovatce s Plotní podle žalobce ale nerespektoval červené světlo na semaforu a narazil do projíždějícího osobního vozu. Vůz před sebou tlačil několik desítek metrů. Policie mu poté v opakované dechové zkoušce naměřila přes dvě promile alkoholu. Podle znalce šlo o těžkou opilost.

Řidička ve voze utrpěla těžká zranění, včetně zlomenin, částečného ochrnutí končetin, zhmožděnin, také zlomenin částí pánve a otřes mozku. Trpí postraumatickou stresovou poruchou. V nemocnici strávila přes dva měsíce, ještě loni v březnu chodila o berlích. Mohly by u ní přetrvat trvalé následky. Její čtyřletý syn v sedačce utrpěl zhmoždění hlavy a zlomeninu ruky, jeho zranění nebyla tak vážná.

"Chci se omluvit všem, že tu kvůli tomu dnes musíte být, i rodině, které jsem obrovsky ublížil. Kdybych měl možnost jednou v životě vrátit čas, bylo by to v tom prosincovém dni," uvedl ve své závěrečné řeči Riegl. U soudu vypovídat odmítl, v přípravném řízení uvedl, že si před jízdou dal "jednoho frťana". To ale podle znalce neodpovídá, jeden "frťan" podle něj znamená asi 0,2 promile. Není tak zcela jasné, kdy a kolik toho obžalovaný před jízdou vypil. U policie muž navíc uvedl, že tvrdý alkohol popíjel i večer před jízdou.

Podle předsedy senátu Michala Kabelíka bylo jen shodou náhod, že nebyli zraněni další lidé a následky nebyly vážnější. Řidič totiž jednak už opilý dojel do práce, pak vozil cestující. O přestávce si dal další tvrdý alkohol, v opilosti pak s autobusem přejel nejrušnější křižovatku v Brně na červenou, kdy jel vyzvednout další cestující. "Okolnosti činu vylučují jakékoliv úvahy o podmíněném trestu," uvedl soudce.

Muž už jako řidič autobusu nepracuje, s firmou se dohodl na ukončení pracovního poměru. Nyní je zaměstnán jako svářeč.

Témata:  nehody autobusů soudy alkohol věznice Česká republika

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy