Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vícerychlostní EU podle Babiše rozdělí Evropu

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Premiér Andrej Babiš kritizoval koncept takzvané dvourychlostní EU, pokud by rozdělil Evropu. Na konferenci Globsec v Bratislavě se předseda české vlády vyslovil i pro to, aby se debaty o budoucnosti unie účastnily všechny státy bez ohledu na to, zda se zapojily do jednotlivých projektů užší spolupráce.

"Mně se koncept dvourychlostní Evropy, která a priori rozděluje Evropu do dvou kategorii, vůbec nelíbí. Pokud máme přijmout koncept vícerychlostní Evropy, pouze (tehdy), pokud to nerozdělí Evropu na malé kluby s tím, že všechny členské státy budou mít možnost se zapojit a pokud to nenaruší společný trh," uvedl Babiš.

Podle něj byl evropský kontinent navzdory společným dějinám vždy plný rozdílů a odlišností. "Když hovoříme o společné budoucnosti, tyto odlišnosti se samozřejmě projeví. Je zřejmé a není žádným překvapením, že cestou ke společnému cíli každý řešíme i své vlastní zájmy. Tento fenomén je neodmyslitelnou součástí evropské integrace. Diferencovaná integrace je spíše realitou než teorií," řekl Babiš.

Bez ohledu na účast členských států na jednotlivých projektech užší spolupráce v rámci EU by se podle Babiše všechny země měly zapojit do rozhodování o budoucnosti EU.

"Žádný členský stát by nikdy neměl být vyloučen z procesu vytváření a schvalování rozhodnutí ve věci jednotného trhu," řekl premiér v demisi. Dodal, že vícerychlostní Evropa nesmí narušit fungování jednotného trhu, byť zopakoval, že nerozumí, "co je to vícerychlostní Evropa, jak se to měří".

Témata:  Andrej Babiš EU Slovensko politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy