Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž kryl zločince, dostal trest za křivou výpověď

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Soud poslal do vězení svědka za to, že lhal při výpovědi, aby pomohl čtveřici mužů obžalovaných a později odsouzených za těžké ublížení na zdraví a zbavení osobní svobody. Patrik Teichner se podle nepravomocného verdiktu snažil krýt skupinu, která fyzicky týrala a poté uvěznila svého zaměstnance. Z justiční databáze vyplývá, že Teichnerovo odvolání proti uloženému sedmiměsíčnímu trestu za křivou výpověď bude příští týden projednávat pražský městský soud.

Případ se týká násilí, k němuž došlo 19. října 2014 v rodinném domě v Sadově na Karlovarsku. Čtyřiadvacetiletý muž tam přijel za svým zaměstnavatelem, kolotočářem Jindřichem Schmiedem, a dostal se s ním do fyzického konfliktu. Schmied si přivolal tříčlennou posilu - svého stejnojmenného syna a Jaroslava Kleina s Miroslavem Mertou.

Útočníci mladíka svázali, bili ho a v noci ho pomocí elektrické kladky zvedli za nohy hlavou dolů do zhruba metrové výšky, kde ho nechali viset několik hodin. Také ho postřelili vzduchovkou do hrudníku. Poté ho v domě připoutali k topení. Muži se podařilo utéct po pěti dnech, ve vážném stavu skončil v nemocnici.

Všechny čtyři muže uznal vinnými plzeňský krajský soud a uložil jim nepodmíněné tresty odnětí svobody. Při odvolání projednávaném 8. června 2016 před pražským vrchním soudem přišel svědek Teichner s tvrzením, že vše se odehrálo jinak. Napadeného mladíka prý totiž v době, kdy měl viset na kladce, viděl sedět v dílně rodinného domu v Sadově a tentýž den večer jej prý odvezl do Karlových Varů, přičemž o dva dny později ho potkal na burze v jiné obci.

Soudci dospěli vzhledem k ostatním důkazům k závěru, že Teichner nemluvil pravdu. Čtveřice mužů tak definitivně skončila za mřížemi a ze svědka se stal obviněný. Obvodní soud pro Prahu 4 letos v únoru konstatoval, že se Teichner dopustil křivé výpovědi. "Vědomě uvedl v rozporu se zjištěnou objektivní realitou lživé údaje," stojí v rozsudku, který má ČTK k dispozici.

Podle trestního zákoníku spáchá křivou výpověď ten, kdo jako svědek nebo znalec před soudem, státním zástupcem, policistou v trestním řízení nebo před sněmovní vyšetřovací komisí uvede nepravdu o okolnosti, která má podstatný význam pro rozhodnutí, případně takovou okolnost zamlčí. Hrozí za to šest měsíců až tři roky vězení.

Témata:  soudy Praha justice trest

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy