Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš pojede do Finska. Chce prozkoumat tamní vzdělávací systém

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Evropský rozpočet a vzdělávání budou tématy pracovní návštěvy předsedy vlády v demisi Andreje Babiše (ANO) ve Finsku. Babiš se v pondělí Helsinkách setká se svým protějškem Juhou Sipilou a ministrem zahraničí Timem Juhanim Soinim. Kromě toho Babiš vystoupí na podnikatelském fóru a navštíví univerzitu a základní školu.

"Během jednání bude premiér Babiš se svým finským protějškem Sipilou hovořit především o užší spolupráci v oblasti evropských záležitostí, a to především o podobě budoucího evropského rozpočtu, směřování Evropské unie a také reformě azylového systému," informoval úřad vlády.

S premiérem Sipiolou chce Babiš mluvit také o podobě budoucího evropského rozpočtu, směřování Evropské unie a reformě azylového systému. Českého premiéra v demisi zajímá také vzdělávací systém ve Finsku, jehož důležitou součástí je propojování akademického a podnikatelského sektoru. Babiš má v programu návštěvu základní školu Aurinkokivi ve Vantaa a Aaltovu Univerzitu v Helsinkách.

V neděli večer se Babiš sejde s českými krajany. Podle informací z webu ministerstva zahraničí žije ve Finsku trvale kolem 560 českých občanů. V zemi fungují dva krajanské spolky a česká komunita udržuje i neformální komunikaci prostřednictvím skupin na sociálních sítích. Vzhledem ke kvalitě finského vzdělávacího systému vzrostla obliba vycestovat do Finska za studiem, proto počet českých studentů přijíždějících na finské univerzity v rámci výměnných pobytů každým rokem vzrůstá.

Témata:  Andrej Babiš Finsko školství

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.