Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plzeňský kraj bude mít unikátní cyklovlak

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Plzeň - V Plzeňském kraji začne od 16. června jezdit vůbec první speciální cyklovlak. Bude vypravován do konce září ráno z Plzně do Českého lesa každou sobotu. Krajští radní dnes schválili smlouvu se železničním dopravcem, ústeckou firmou GW Train Regio, která od loňska provozuje rychlíky na trati Plzeň - Žatec.

Kraj uhradí náklady ve výši maximálně 440.000 korun. Smyslem je zvýšit atraktivitu a dostupnost turisticky zajímavého území. Bude jezdit v sezoně také v dalších letech, řekl ČTK hejtman Josef Bernard (ČSSD).

"Mohou tam samozřejmě jezdit také turisté i místní lidé bez kol," uvedl. Ráno v 08:33 vyjede speciální motorový vlak pro 120 cestujících se zvláštní vagonem pro 40 kol. Trasa cyklovlaku bude Plzeň - Stříbro - Svojšín - Bor - Bělá nad Radbuzou, kam přijede v 10:17. Vrací v 17:30 z Bělé přes Poběžovice, Horšovský Týn, Staňkov, Holýšov, Nýřany až do Plzně, kam by měl přijet v 19:10.

"Podobný vlak ještě kraj neobjednával. Ve vlacích typu RegioShark (nové dvouvozové motorové jednotky) i v modernějších nízkopodlažních běžných vlacích Českých drah jsou vyhrazená místa pro cyklisty. V jízdním řádu je přeprava kol vyznačená," uvedla mluvčí kraje Alena Marešová.

"Cyklovlak z Plzně do Bělé bude jezdit přes Stříbro (po chebské trati) a zpět po domažlické trati. Dále využije spojovací lokální trať z Horšovského Týna do Poběžovic," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Dušan Pakandl.

Do Českého lesa jezdí z Plzně už několik let dva víkendové cyklobusy Český les a Mže, letos od 28. dubna do 30. září. Jeden míří na Horní Chodsko přes Nýřany, Horšovský Týn, Bělou nad Radbuzou, Železnou až na Přimdu a přepraví minimálně 24 kol. Cyklobus Mže vozí 19 jízdních kol veden kolem Hracholuské přehrady přes Stříbro, Bor a Tachov a doveze cestující do severní části Českého lesa.

Cyklobusy vyjedou podle Pakandla až na Přimdu nebo až nad Tachov na Starou Knížecí Huť. Vlak dojede do Bělé nebo do Boru, pak bude muset cyklista jet dalších deset kilometrů, aby se dostal výš.

Témata:  cyklisté Cyklistika vlaky dovolená Plzeňský kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy