Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinci jsou jediné řešení nedostatku pracovních si, myslí si většina Čechů

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Colorbee

Praha - S klesající nezaměstnaností Češi zvolna mění pohled na pracující cizince. Za poslední dva roky vzrostl na 55 procent podíl lidí, podle kterých cizinci představují jediné řešení nedostatku pracovních sil v některých profesích na českém pracovním trhu. Do roku 2016 tento názor dlouhodobě zastávaly dvě pětiny lidí. Spolu s tím klesá podíl lidí, podle kterých cizinci připravují Čechy o práci. Vyplývá to z výsledků letošního výzkumu agentury STEM, která názory na cizince v Česku a jejich zaměstnávání zjišťuje od roku 2009.

Mezi lidmi nadále převládá názor, že cizinců v Česku pracuje příliš mnoho. Letos to uvedlo 63 procent lidí, zatímco v roce 2015 to bylo rekordních 80 procent. Druhým nejsilnějším názorem dříve bylo to, že zaměstnávání cizinců připravuje Čechy o práci. V roce 2015 šlo o 72 procent lidí, letos ale podíl klesl na 49 procent a posunul se na pomyslné třetí místo. S 55 procenty ho předstihl pohled na cizince jako na jediné možné řešení nedostatku pracovních sil.

"Z dlouhodobé perspektivy se zdá, že v hodnocení pozice cizinců na českém pracovním trhu v českém veřejném mínění začínají převažovat odlišné postoje než v minulosti. Svou roli jistě hraje současná situace na českém trhu práce s velmi nízkou mírou nezaměstnanosti a stav české ekonomiky obecně," komentoval výsledky STEM.

Změna je patrná i v kombinaci postojů k pracujícím cizincům. Od roku 2015 se podle STEM významně - ze 46 pct. na 28 pct. - snížil podíl lidí, podle kterých cizinci připravují Čechy o práci a zároveň v nich nevidí řešení nedostatku pracovních sil. Naopak se ze 14 procent na 34 procent zvýšil podíl lidí s opačným názorem.

STEM považuje u výsledků průzkumu za důležité, že oslabení postojů k cizincům lze pozorovat ve všech vzdělanostních skupinách od roku 2015. "To ukazuje na to, že jde o všeobecnou proměnu, nikoliv pouze jev charakteristický pro část společnosti," dodal STEM.

STEM provedl průzkum mezi 19. a 29. dubnem mezi 1046 respondenty staršími 18 let. Nezaměstnanost letos v dubnu podle údajů Úřadu práce ČR činila 3,2 procenta, bez práce bylo zhruba 243.000 lidí. V březnu 2016, kdy STEM provedl průzkum před dvěma roky, nezaměstnanost dosahovala 6,1 procenta a práci nemělo 443.000 lidí.

Podle letošních údajů Českého statistického úřadu, které se vztahují k roku 2016, v Česku pobývalo 493.400 cizinců, což bylo nejvíc od roku 1993. Nejvíce bylo Ukrajinců, pak Slováků a Vietnamců. Nejčastěji se do Česka vydávají lidé z ekonomických důvodů. Ředitel odboru statistiky trhu práce Dalibor Holý to ukázal na příkladu Ukrajinců, jejichž příjmový medián v Česku činí 21.300 korun, zatímco průměrná mzda na Ukrajině je mezi 5000 a 6000 korunami.

Témata:  cizinci nezaměstnanost průzkumy zaměstnanci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy