Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Večer dorazí první část konvoje armády USA

Konvoj jednotek U.S. Army
Konvoj jednotek U.S. Army
Foto: Latvijas Armija

Rozvadov - Do České republiky přijede dnes večer první část konvoje americké armády, který se v rámci cvičení Saber Strike 2018 přesunuje z Německa do Pobaltí. Hraniční přechod Rozvadov překročí kolem 19:00 a po dálnici D5 a přes Pražský okruh zamíří do kasáren ve Staré Boleslavi, kde vojáci přenocují. Druhý den vyrazí kolem 7:00 k hraničnímu přechodu Náchod. Druhá část konvoje přijede do Rozvadova ve čtvrtek večer. Celkem by měl konvoj zahrnovat asi 400 vozidel a 1000 vojáků.

První blok, který přijede dnes, čítá do 170 vozidel a do 300 osob, s ohledem na plynulost dopravy bude rozdělen do sedmi proudů vždy se zhruba hodinovým rozestupem. Druhá část konvoje, která přijede do Rozvadova ve čtvrtek večer, bude rozdělena do deseti částí.

Americké vojáky doprovodí Vojenská policie a Policie ČR. Žádné ukázky pro veřejnost, jak tomu bylo v některých případech v minulých letech, armáda neplánuje.

Českou republikou za poslední tři roky projelo několik větších konvojů americké armády. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Témata:  U.S. ARMY Česká republika NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.