Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Coca-Cola bude v Praze vyrábět rostlinná mléka pro Evropu

Pepsi Co., McDonald's, Coca-Cola
Pepsi Co., McDonald's, Coca-Cola
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Praha - Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku. Nápoje budou z mandlí, kokosu, obilí a rýže - jak bez další příchutě, tak ve dvou různých ovocných příchutích. U slavnostního otevření linek byl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Firma v ČR letos slaví 25 let působení, za tu dobu zde investovala 3,2 miliardy korun.

"Investice do nových linek si vyžádaly částku přes 300 milionů korun. Další desítky milionů jsme v posledních měsících vložili do nové sirupárny nebo do bezpečnosti výroby," uvedla generální ředitelka Coca-Cola HBC Česko a Slovensko Maria Anargyrou-Nikolić. Název AdeZ je brandovou značkou pocházející z jižní Ameriky.

Firma spustila také novou linku na plastové lahve, která dokáže vyprodukovat 56.000 litrů za hodinu. "Vyšší kapacita linky umožní flexibilitu a lepší plánování a sníží závislost českého a slovenského trhu na dovozu produktů Coca-Cola z jiných zemí," dodává firma. Linka sníží spotřebu vody ve výrobě, ušetří ročně zhruba 12.000 krychlových metrů vody a dva miliony kWh energie.

"Coca-Cola je jasný pojem - každý rok se těším na vaší vánoční reklamu," řekl představitelům společnosti Babiš. Zároveň dodal, že je rád, že firma v ČR investuje a platí daně.

Firmě předloni klesl meziročně zisk o pětinu na 287,7 milionu korun. Čistý obrat se firmě snížil o 188 milionů na 5,81 miliardy korun. Loňské výsledky zatím nezveřejnila. Společnost zaměstnává kolem tisícovky lidí, z toho více než 800 v ČR.

Světový zisk i tržby největšího výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola překonaly v letošním prvním čtvrtletí očekávání analytiků. Čistý zisk meziročně stoupl o 16 procent na 1,37 miliardy dolarů (zhruba 29 miliard Kč). Tržby sice o 16 procent naopak klesly na 7,63 miliardy dolarů, ale byly i tak zhruba 300 milionů dolarů nad odhady.

Témata:  Coca-Cola Praha Andrej Babiš

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy