Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za brutální zkopání a hození do potoka padly tresty

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Olomouc - Olomoucký vrchní soud snížil trest jednadvacetiletému Martinu Schenkovi ze 17 na 15,5 roku za pokus vraždy muže ve Viganticích na Vsetínsku. Jeho o sedm let staršímu kamarádovi Michalu Macháčkovi, který jej při brutálním útoku povzbuzoval a celé si ho zároveň natáčel na video, naopak trest zpřísnil o rok na devět let. Proti původnímu rozsudku olomouckého krajského soudu se odvolali oba obžalovaní i žalobce, který žádal přísnější trest právě pro Macháčka.

Podle soudu byl u Schenka trest nepřiměřeně přísný, nepodařilo se podle něj doložit, že svůj čin spáchal ze zavrženíhodné pohnutky. Naopak Macháčkovi soudci zpřísnili i právní kvalifikaci. Místo podněcování k trestnému činu jej poslali do vězení za pomoc k pokusu vraždy, kde je sazba podstatně přísnější. Oba se navíc na základě rozhodnutí soudu musí podrobit ústavní ochranné protialkoholní a protitoxikomanické léčbě.

Schenk se podle rozsudku pokusil muže, který mu údajně dlužil peníze, zabít za povzbuzování Macháčka v listopadu 2015. Svou oběť nejprve zkopal, fackoval a poté ho hodili do potoka, kde byl vystaven dalšímu surovému bití. Schenk mu několik minut potápěl hlavu pod vodu a snažil se ho utopit. Macháček Schenka natáčel a podle obžaloby se brutálnímu útoku hlasitě smál. Schenk nakonec muži klekl na hlavu. Napadený nezemřel jen shodou šťastných náhod a díky včasné lékařské pomoci, stojí v obžalobě.

Korunním důkazem byl paradoxně videozáznam, který Macháček natočil. Soud neměl zpočátku k dispozici k videu zvuk a Macháčka, který se stavěl do role zachránce, proto nechal v době vazebního řízení na svobodě.

Macháček je obžalován i z dalších trestných činů. Jde o brutální napadení, které se odehrálo o čtyři měsíce později v Rožnově pod Radhoštěm. V březnu vnikl podle obžaloby do pokoje cizince, pěstmi ho bil do hlavy, pak i kovovou tyčí. Muž utrpěl zlomeniny nosu a žeber. Macháček byl za to obžalován z porušování domovní svobody, pokusu vydírání a krádeže. Podle obžaloby navíc o tři dny dříve ve stejném městě před rychlým občerstvením položil kanystr s benzinem a odešel na přilehlé parkoviště. U sebe měl sekeru a kuchyňský podpalovač. Strážníkům pak řekl, že jde podpálit "Arabáky". Obžalován byl z pokusu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Tyto případy však odvolací soud vrátil zpět krajskému soudu s tím, že rozsudek byl nepřezkoumatelný. Soud bude muset doplnit i dokazování.

Témata:  pokus o vraždu soudy Olomouc věznice

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:33

Nevídané počasí evidují i v zámoří. Mexiko spaluje extrémní vedro

V hlavním městě Mexika naměřili v pondělí rekordně vysoké teploty, které dosahovaly až 34,2 stupňů Celsia, uvedl šéf tamní státní komise pro vodu Germán Martínez Santoyo na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy