Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mzdy i HDP v Česku dál porostou, říká Hospodářská komora

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Slovenskespolocnosti.sk

Praha - Podle nové prognózy Hospodářské komory ČR letos vzrostou mzdy o 8,6 procenta a s vyšší produktivitou práce vytlačí růst ekonomiky nad čtyři procenta. Slabší koruna podpoří export.

Za letošní první čtvrtletí hrubá měsíční mzda v Česku vzrostla na 30.265 korun. Růst mezd neklesne podle prognózy pod osm procent ani v roce 2019. Nedostatek zaměstnanců a růst mezd, ale i masivní domácí a zahraniční poptávka vede firmy k investicím do efektivnější výroby. Díky tomu letos skokově stoupne meziroční produktivita práce.

Z průměrné mzdy tak po očištění o vliv cen a daní zůstane modelovému zaměstnanci, tedy samostatně žijící osobě s minimem sociálních úlev, v kapse aspoň o 20.450 korun ročně navíc. 

Zaměstnavatelé ve velkém reorganizují výrobu a vybavují své provozy i zaměstnance novými technologiemi. To má za výsledek výrazný meziroční nárůst produktivity, která představuje pro český HDP nový růstový 'push' faktor. Ten dostane letošní růst české ekonomiky ke 4,2 procenta.

Česká koruna je letos slabší, než se očekávalo, a podpoří tak český export. Pomalejší posilování koruny, která se v průměru letos dostane na 25,40 Kč za euro, pomůže tuzemskému exportu dosáhnout 6,8procentního růstu.

"Dotační politika EU by se podle Hospodářské komory měla zcela transformovat – příhodným směrem je nasazování nových finančních nástrojů, u kterých se počítá s návratností poskytnutých prostředků a u nichž se případná dotace projevuje de facto v nižší ceně získaného úvěru. Zásadní je také zaměření na vyšší přidanou hodnotu, efektivnější zacílení a nižší administrativní zátěž s čerpáním spojená," uvádí komora.cz.

Česká národní banka v květnové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká ČNB růst ekonomiky o 3,9 procenta a příští rok o 3,4 procenta. Ministerstvo financí v dubnové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta a příští rok na 3,3 procenta. Česká bankovní asociace zlepšila odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 3,6 procenta, příští rok čeká růst o 2,8 procenta.

Témata:  hospodářská komora ekonomika mzdy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy