Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švejnar přemýšlí opět nad kandidaturou na prezidenta. Má šanci?

Jan Švějnar, autor: Michal Louč
Jan Švějnar, autor: Michal Louč
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha – Bitva o post prezidenta byla v roce 2008 velmi tvrdá, Václav Klaus nad ekonomem Janem Švejnarem, v tehdy ještě nepřímé prezidentské volbě, zvítězil až na šestý pokus. V roce 2013 se Švejnar nedohodl se sociálními demokraty a z první přímé volby odstoupil. A teď uvažuje o tom, že by do toho šel i napotřetí.

Švejnar v rozhovoru pro Lidové noviny přiznal, že se svého prezidentského snu nevzdává a že je připraven postavit se současné hlavě státu Miloši Zemanovi v příští volbě. Profesor Kolumbijské univerzity v New Yorku o kandidatuře uvažuje také proto, že Zemanova zahraniční politika podle jeho názoru představuje pro český stát nebezpečí.

Poukazuje, na obrat v Zemanově názorech, kdy se z Evropana stal najednou provýchodním a hlasitým kritikem Evropy i Spojených států, tedy hlavních českých spojenců.

Zeman je podle něj porazitelný. „Pokud by to Zemanovi zdraví dovolilo a znovu by kandidoval a pokud by toto otáčení na Východ pokračovalo a byly zpochybňovány demokratické principy, ano, pak bych byl připraven vyzvat současného prezidenta k souboji," uvedl pro Lidové noviny.

Prozatím si však chce počkat na to, jak dopadnou podzimní krajské a senátní volby. Důležité podle něj je, aby šli lidí volit – hlavně ti mladší.

„Mimochodem Miloš Zeman a Václav Klaus mají mnoho společného. Zejména geopolitickou orientaci na Východ a kritiku západních spojenců. Zemanova východní otočka je opravdu nebezpečná. Po druhé světové válce nemáme s Východem příliš dobrých zkušeností. Už bychom měli ukončit vlády Klausů a Zemanů a vydat se jako společnost směrem do budoucnosti," myslí si ekonom a potenciální prezidentský kandidát.

Česko by podle něj mělo být v evropské politice vlivnější a spoluurčovat dění v Evropě a ve světě. „Evropská unie bude vždy jako celek silnější než jako jednotlivé státy. Buďme v Evropě asertivní, třeba jako Poláci. Ukončeme už éru minulosti a staňme se zemí, jejíž prezident bude respektován a zván do metropolí významných demokratických států. Zatím se to neděje," posteskl si Švejnar.

Témata:  Jan Švejnar prezident ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy