Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladík podpálil dům i se svou babičkou, má si odsedět 12 let

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - 24letý muž si má odpykat úhrnný trest 12 let vězení za pokus o vraždu s rozmyslem a krádež na Znojemsku. Zapálil dům, ve kterém spala jeho babička, žena vyvázla jen náhodou. Dnešní verdikt Krajského soudu v Brně není pravomocný.

Dům v obci na Znojemsku začal hořet 6. února krátce po půlnoci. Obžalovaný polil benzinem nábytek ve třech pokojích a zapálil jej. V jiné místnosti spala jeho babička. Muž pak podle žalobce dům zamkl a utekl. Babička nezemřela jen náhodou, krátce předtím totiž byla na toaletě a ještě nestačila tvrdě usnout. 

Podle mladíka to nebyl pokus o vraždu. "Já jsem babičce nikdy nechtěl ublížit, pokus o vraždu si představuji jinak. Kdybych ji chtěl shodit ze schodů nebo tak něco," uvedl obžalovaný. Z jeho výpovědi vyplynulo, že byl dlouhodobě nespokojený se svojí situací i se situací v rodině. Nedařilo se mu vystudovat vysokou školu ani získat zaměstnání, v žádném nevydržel déle než měsíc. 

Podle předsedy senátu Miloše Žďárského šlo o silně atypický a nešťastný případ, kdy i poškozená babička chtěla, aby její vnuk byl potrestán co nejmírněji. Případ kvalifikoval ale v přísnějším odstavci, než navrhoval státní zástupce, tedy jako vraždu s rozmyslem. 

"Po založení požáru a při rychlosti jeho šíření neuznal ani za vhodné kopnout do dveří, kde spala babička a upozornit ji na požár. Při úprku ze schodů zamknul dveře domu a můžeme se jen dohadovat, zda tak učinil vědomě, aby ztížil únik babičky, nebo nevědomě," uvedl Žďárský.

Muž byl odsouzený i za krádež, po útěku se podle žalobce vloupal do benzinové stanice, odkud vzal především alkohol. 

Témata:  pokus o vraždu soudy Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy