reklama

„Zdaňme dotace Agrofertu!“ volá na facebooku europoslanec. „Právě čtu v programových textech vznikající vlády zmínky o tom, jak je důležitý princip právního státu. Je to docela nehezký humor od politiků, kteří se shodli, že jednou z cen za jejich vládnutí bude, že na pokyn komunistů seberou církvím část peněz, které jim stát dal jako odškodnění toho, že jim před dlouho dobou komunisté sebrali majetek. Některé lidi osobně "navíc" připravili komunisté o zdraví, svobodu a bohužel i život,“ nechápe logiku návrhu na zdanění náhrad.

Podle něj není možné něco takového jen tak přejít. „To nejde odčinit, ale aspoň toto gesto, které pomůže některým církvím "restart" a pomáhat našim lidem a společnosti, bylo zcela na místě,“ píše Niedermayer.

„Zdá se, že tomuto pan premiér vůbec nerozumí. A tam mne napadá, že je to třeba podat tak, aby tomu rozuměl. Třeba tak, že vznikne dohoda na tom, že první vláda bez ANO, která snad jednou vznikne, prosadí zpětné zdanění všech dotací, které dostala firma Agrofert. Je to absurdní nesmysl, ale zdá se, že ty se dnes stávají "novým normálem",“ rýpnul si Niedermayer.

Sněmovní rozpočtový výbor před několika dny doporučil Sněmovně, aby bez připomínek schválila návrh poslanců KSČM na zdanění náhrad. Rozpočtový výbor je pro tento návrh výborem garančním. Projednává ho i ústavně právní výbor, který zatím doporučení nevydal. Návrh podporují i sociální demokraté, nesouhlasí s ním lidovci, ODS či TOP 09. Kritici tvrdí, že by se danila náhrada za ukradený majetek a že návrh je protiústavní.