reklama

Zeman se postaral o velký poprask, když nejprve svolal tiskovou konferenci, jejíž téma neprozradil, a oznámil, že se novináře nebudou moci na nic zeptat. Tím vyvolal všemožné dohady o tom, co se národu chystá sdělit. Objevovaly se i názory, že by mohl oznámit odchod z funkce. To se ale nestalo. Nakonec spálil trenýrky, které v minulosti skupina Ztohoven vyměnila za standartu.

„Na Pražském hradě se se včera odehrála scéna mimořádné grotesknosti. Pan prezident Zeman, poté, co povolal novináře a patřičně jim vynadal, nechal spálit červené trenky, které Ztohoven před nějakým časem vyvěsili na Hradě,“ konsternoval dění na sociálních sítích Schwarzenberg.

„Obřadnost tohoto zemanovského autodafé je z jednoho důvodu pozoruhodné. Naznačuje, jak se ta akce, které se smál celý národ, dotkla prezidentského majestátu. Tudíž to muselo být slavnostně spáleno. Mohl by to člověk s údivem a lehkým úsměvem přehlédnout, kdyby nebyla děsivá představa, že by nastala politická situace, kdy osud národa závisí na rozhodnutí muže takto choré mysli,“ řekl bez obalu poslanec a čestný předseda TOP 09.

Pak se ještě vrátil k tomu, jak se bude na Zemana jednou vzpomínat. „Zdá se, že opravdu, tak jako symbol prezidenta Havla bylo jeho srdíčko, prezidenta Klause plnicí pero, ony rudé trenky zůstanou jediný jasný symbol vlády Miloše Zemana, dodal Schwarzenberg.