reklama

Západonilskou horečku zavlekli do ČR patrně migrující ptáci, od nich se nakazili i komáři. Infikované komáry našli vědci na jižní Moravě. "Není ale vyloučeno, že se vyskytují i jinde v republice," řekl Mladé frontě Dnes epidemiolog Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice v Brně. Virus izolovali specialisté u komára rodu Culex modestus, který se vyskytuje především u rybníků. Komáři se však mohou adaptovat i do městských podmínek.

"Zatím v Česku nevíme o případu, že by se západonilská horečka přenesla z komára na člověka. Riziko ale existuje a každý by si měl pořídit kvalitní repelent," uvedl Šebesta. Nákazu západonilskou horečkou u komárů zjistili jihomoravští epidemiologové během pravidelných kontrol. "Nedá se přesně říci, kolik jich může být. Z celkového množství komárů možná několik procent," dodal Šebesta.

U většiny (75 %) infikovaných probíhá infekce zcela bezpříznakově, ostatní pacienti mají příznaky připomínající chřipku. U méně než 1 % pacientů ovšem dochází k ohrožení života v důsledku zánětu mozku a mozkových plen s nepříznivou prognózou, zejména pak u osob starších 50 let. Encefalitida (zánět mozku) se projevuje vysokými horečkami, bolestí hlavy, třesem, zmateností a paralýzou. V poslední době se západonilská horečka vyskytuje také v regionech USA a východní Evropy. Poprvé byl tento virus izolován v roce 1937 v Ugandě. Na území Československé republiky byl poprvé prokázán v roce 1972 na jižním Slovensku (Malacky). Proti západonilské horečce zatím neexistuje očkování ani následná léčba.