Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath neuspěl s žádostí, jeho korupční kauza zůstala Krajskému soudu v Praze

Rath, David
Rath, David
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Brno - Bývalý středočeský hejtman David Rath neuspěl s žádostí, aby jeho korupční kauzu převzal jiný soud. Nejvyšší soud ponechal případ Krajskému soudu v Praze. Rozsudek by měl padnout za týden ve středu.

Rozsudek v kauze týkající se údajné manipulace s tendry na modernizace středočeských nemocnic, opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku či hostivického gymnázia by měl padnout za týden ve středu.

"Nejvyšší soud rozhodl o návrhu na odnětí a přikázání věci tak, že věc se Krajskému soudu v Praze neodnímá. Hlavní líčení za účelem vyhlášení rozhodnutí je nařízeno na 27. 6. 2018," sdělila serveru irozhlas.cz mluvčí Krajského soudu v Praze Jitka Vlnová.

Státní zástupce Petr Jirát navrhl, aby byl Rath odsouzen na osm až devět let do vězení. Měl by mu také propadnout veškerý majetek. Stejný trest navrhl Kateřině Kottové a jejímu manželu Petrovi. Exhejtman odmítá, že by přijímal úplatky.

V dubnu policie navrhla Ratha obžalovat také v druhé větvi korupční kauzy. Týká se údajné manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun.

Témata:  David Rath 1 Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy