reklama

Už třetím dnem nikdo z pracovníků zlínské ZOO vůbec netuší, kde by asi šedesáticentimetrový ara hyacintový mohl být. Všechny překvapilo, jakým způsobem se dostal z voliéry. Zobákem se mu podařilo rozplést pletivo a uletěl.

"Je to velice vzácný druh, protože v Americe, v jižní Americe, v Brazílii, Bolívii, Paraguai tak už je pouhých zhruba 3 tisíce posledních ptáků," přiblížil jeho ošetřovatel Kamil Čihák.

Chvíli se pohyboval ve zlínské místní části Štípa, kde seděl na sloupu vedení vysokého napětí. Přivolaní energetici vypnuli proud, hasiči ho chtěli skropit proudem vody, aby mu namoklo peří a pomocí žebříku ho chtěli sundat.

Plán ale nevyšel, papoušek se lekl zvuků a odletěl. Chvíli pokus o odchycení sledoval ze střechy nedalekého domu, potom se vrátil do areálu ZOO.

Nějaký čas byl na dohled od voliéry, než zmizel neznámo kam. Ošetřovatelé varují, že tento druh papouška není absolutně vhodný pro domácí chov. "Potřebuje některé speciální druhy potravy a ten chov doma není jednoduchý," vysvětlil Čihák.

Zlínská zoologická zahrada proto prosí všechny, kdo by si tohoto výrazně zbarveného ptáka všimli, aby se jí ozvali.