Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Končící vláda čelí ostré kritice. Okamura se strefuje do Babiše, stěžují si i další

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ve středu by měl prezident Miloš Zeman jmenovat novou vládu, ta končící dnes čelila ostré kritice od opozice. Podle lidovců uspěla na výbornou, pokud jde o spolupráci s KSČM a SPD, normalizační praktiky ve státní správě nebo poddajné chování k prezidentovi Miloši Zemanovi. Dle ODS po sobě zanechala pouze personální výměny a sliby v krajích.

Jedničku si vláda podle místopředsedy lidovců Jana Bartoška zasloužila za to, že bez důvěry panovala téměř devět měsíců při "intenzivní a zavilé spolupráci s komunisty a extremisty z SPD". K normalizačním praktikám místopředseda lidovců poznamenal, že členové jednobarevné vlády ANO "k obrazu svému vyčistili státní správu".

Bartošek kritizoval vládu za ignorování bytové situace, lhostejnost k otázce podpory rodin a omezování veřejnoprávních médií. 

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura označil to, že vláda nezískala důvěru Sněmovny, za "manažerské selhání Andreje Babiše".

Negativně se na adresu odcházející Babišovy vlády vyjádřil i předseda hnutí SPD Tomio Okamura, s nímž Babiš navzdory návrhům prezidenta Miloše Zemana spojenectví pro novou vládu neuzavřel. "Vláda se nedokázala postavit aktuálním tématům. Nic nepředložili, nic neprosadili, všechno stagnuje," řekl Okamura. Babiš podle něj selhal jako manažer a "ukázal totální naivitu a nic nedomluvil" v rámci formování postoje EU k migraci. 

SPD nepodpoří podle místopředsedy hnutí Radima Fialy koaliční vládu ANO s ČSSD a s podporou komunistů, neboť je podle nich "proimigrační a probruselská".

Témata:  vláda Jan Bartošek Zbyněk Stanjura Andrej Babiš Tomio Okamura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy