reklama

Prezident Miloš Zeman kvůli svým výhradám nejmenoval šéfem diplomacie Miroslava Pocheho, ale řízením úřadu pověřil předsedu ČSSD Jana Hamáčka, kterého jmenoval ministrem vnitra. 

Nový kabinet se podle předsedy ODS Petra Fialy zapíše do dějin ČR jako první polokomunistická vláda po roce 1989. "ODS nevysloví důvěru takové vládě, protože nesouhlasí s jejím složením, programem, ani tím, jakým způsobem vznikala," uvedl na twitteru.

Také šéf TOP 09 Jiří Pospíšil kritizuje to, že se vláda bude opírat o KSČM. "Skutečnost, že jmenování takovéto vlády proběhlo v den výročí zavraždění doktorky Milady Horákové, považuji za špatný vtip a urážku všech obětí komunistického režimu. Pokud budeme na tragické chvíle naší historie zapomínat nebo je relativizovat, budeme odsouzeni je prožít znovu," napsal v tiskové zprávě.

Babiš podle Fialy nesplnil ani své sliby, že ve vládě bude mít odborníky. "‏Realita zřetelně ukazuje, že hlavní kvalifikací pro ministra v nové polokomunistické vládě musí být loajalita vůči Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. To je špatná zpráva pro celou ČR," uvedl. Podle Pospíšila Babiš, Zeman a Hamáček nejmenováním šéfa diplomacie ukázali, že jsou jim ukradené zájmy Česka v zahraničí. "Co si o nás tak mohou partneři v EU a ve světě myslet?" uvedl.

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík jmenování kabinetu označil za vítězství "softpragmatických" českých komunistů. "Za podporu vlády získají vliv, moc i prebendy. Ironií osudu v den, kdy si připomínáme oběti komunismu. O řadě nových ministrů jsem nikdy neslyšel a Taťána Malá v čele resortu spravedlnosti je výsměch. Počkám si na reálné kroky, ale už teď si žádné iluze nedělám," napsal ČTK Gazdík.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že KSČM nebude tolerovat vládu kvůli programu, ale za posty ve státní správě a firmách. "Padají čísla mezi 70 až 150 dobře ukotvenými komunisty převážně v placených funkcích ve výkonu státní správy," řekl.