Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček se ujal postu šéfa české diplomacie, Babiš podivné jmenování nevysvětlil

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Předseda ČSSD Jan Hamáček už sedí ve vládě na dvou židlích. Den po nástupu do čela ministerstva vnitra ujal řízení resortu zahraničních věcí. Prezident Miloš Zeman včera nejmenoval do čela diplomacie Miroslava Pocheho (ČSSD), což vyvolává řadu otázek. Podle Hamáčka nebyla porušena ústava. Premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz, na základě čeho byl Hamáček řízením Černínského paláce pověřen, neodpověděl s tím, že věc již několikrát komentoval.

Babiš navrhl Hamáčka poté, co Zeman definitivně odmítl jmenovat europoslance Pocheho. Ten podle svých slov na ministerstvo zahraničí nastoupí jako nehonorovaný politický tajemník. Hamáček dnes potvrdil, že Poche bude "stejně jako další nejbližší spolupracovníci ministra" dodávat podklady pro jeho práci. 

Babiš s Hamáčkem před tiskovou konferencí přes půl hodiny diskutovali s odcházejícím ministrem Martinem Stropnickým (ANO). Premiér uvedl, že tématem rozhovorů bylo povolování pracovních víz a "racionalizace" českého zastoupení v zahraničí. 

Podle Hamáčka je evidentní, že česká diplomacie funguje, přesto vidí v souvislosti se svým "dočasným angažmá" mnoho výzev a hrozeb. Alfou a omegou pro českou diplomacii podle něho zůstává zastoupení v Evropské unii a NATO, v rámci EU pak téma migrace. U něj odmítl řešení v podobě "nesmyslných" kvót.

Témata:  Jan Hamáček Andrej Babiš Miroslav Poche Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy