reklama

Piráti po vicepremiérovi a ministru vnitra Janu Hamáčkovi, který je pověřen i řízením diplomacie, budou chtít vysvětlení, jak si na ministerstvu rozdělil funkce s europoslancem Miroslavem Pochem (oba ČSSD).

„Ministerstvo má být řízeno jmenovaným ministrem, který nese podle ústavy za rezort odpovědnost, a ne stínovým hráčem, který se nezodpovídá ani premiérovi, ani Sněmovně. Kdo tedy bude resort fakticky řídit? Hamáček, nebo Poche jako šedá eminence? A koho si budeme zvát do Sněmovny na výbor, aby skládal účty?“ zajímá Lipavského.

Nejasný je podle něj i Pocheho přístup k utajovaným informacím, na který nebude mít ze své pozice nárok. Od Hamáčka bude chtít Lipavský především vysvětlit, jakým způsobem bude ministerstvo řízeno a kdy bude současné bezvládí ukončeno.

Další otázky se váží k plánovanému summitu NATO v Bruselu. „Vůbec nevím, jak to bude vypadat. Kdo nás tam bude zastupovat? Pojede do Bruselu za Česko Andrej Babiš, Jan Hamáček nebo Miroslav Poche? Nebo všichni tři? Nebo ani jeden?“ pokračuje Lipavský s tím, že očekává, že Jan Hamáček jeho pozvání na mimořádné zasedání výboru přijme a na všechny tyto otázky poslancům poskytne uspokojivé odpovědi.

Zarážející je podle Pirátů také uváděná funkce „politického tajemníka“ Miroslava Pocheho. „Podobná funkce totiž v české státní správě neexistuje, Hamáček se tedy snaží na ministerstvu zavádět novinky, které u nás nemají žádný precedent,“ říká Lipavský s tím, že nová Pocheho role vyvolává především nejasnosti.  

Pod podnět na svolání výboru se podle Pirátů podepsalo osm členů ze šesti poslaneckých klubů. Právě osm poslanců je třeba k tomu, aby byla schůze svolána. Jde o zákonné dvě pětiny, když výbor je 18členný. Schůze se ale nakonec nemusí uskutečnit, když poslanci neschválí návrh jejího programu.