reklama

Rath se přirovnal k odsouzené Miladě Horákové. „Tak brutální jako v 50. letech dnešní situace není, ale princip je stejný - odstranění politicky nepohodlné osoby, v mém případě pomocí zmanipulovaných odposlechů a důkazů," prohlásil.

„Dnes už se nemusí nutit k doznání viny, dnes už jsme dál. Dnes už není potřeba nutit lidi doznat vinu, ale stačí mít zmanipulované odposlechy, překroutit je a odsoudit,” postěžoval si bývalý hejtman Rath.

Jeho slova pronesená v den 68. výročí popravy Horákové ale řadu politiků pořádně naštvala. „Kdyby žil v době M. Horákové, dopadl by ne jako M. Horáková, ale jako jeho otec, nemilosrdný bolševik, který likvidoval lidské osudy. Stejně jako otcové ministra Pelikána a dalších. Naši otcové měli páteř a platily za to i jejich rodiny. Ať, proboha, ten zloděj drží hubu,“ zděsil se předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„David Rath je asi nejodpornější člověk, kterého novodobá česká politika zažila. Vůbec bych se s ním už nezabýval, necítím ani uspokojení z jeho odsouzení. Ale jeho dnešní srovnání se s osudem Milady Horákové je natolik za hranou, že je možné podobnou osobou jen pohrdat," přidal se poslanec ODS Jan Skopeček.

„Tenhle dobytek má svým stylem velice blízko k MZ nebo AB,“ posteskl si na sociálních sítích politický geograf Michael Romancov s odkazem na premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. 

A přidal se i známý novinář. „Chytí ho s obrovským úplatkem za ruku, mají ho nahraného, jak se domlouvá na manipulaci zakázek a on si, čuně jedno amorální, dovolí ze sebe dělat mučedníka. Hnus, velebnosti!“ přisadil si blízkovýchodní zpravodaj České televize Jakub Szánto.