Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi potopili vládu. Chválí ji sedm procent lidí

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD považuje za dobrou variantu sedm procent lidí. Dalším 59 procentům nevadí, i když ji nehodnotí jako ideální.

Proti novému koaličnímu kabinetu se staví 28 procent respondentů. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar TNS pro Českou televizi. Komunistická podpora vládě nevadí téměř polovině oslovených.

Červnový průzkum agentura provedla na 1200 lidech. Z nich 59 procent uvedlo, že vláda ANO a ČSSD není ideální, ale nevadí jim. Takový kabinet vítá a považuje ho za dobrou variantu sedm procent oslovených. Za nepřijatelnou takovou vládu označilo 28 procent lidí. Nejvíce vadí vláda ANO a sociálních demokratů voličům ODS, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a Pirátů. Příznivci hnutí ANO v 81 procentech vládu nepovažují za ideální, ale nevadí jim, stejně jako 78 procentům voličů ČSSD.

Vládu by v Poslanecké sněmovně měla tolerovat KSČM, což vadí 42 procentům oslovených, problém s tím nemá 49 procent respondentů. Zbytek nevěděl či neodpověděl. Proti spolupráci s komunisty se staví zejména voliči ODS (84 procent) a Pirátů (74 procent). Příznivců ANO se proti vyslovilo 26 procent, SPD 24 procent a sociální demokracie 19 procent. Tolerance vládě se nelíbí ani 16 procentům oslovených komunistických voličů.

Poslanecká sněmovna bude hlasovat o důvěře vládě 11. července. Místa v kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) si rozdělilo hnutí ANO a ČSSD, ve Sněmovně jim podporu slíbili komunisté. Koalice musí vyřešit obsazení postu ministra zahraničí, na který odmítl prezident Miloš Zeman jmenovat navrženého europoslance Miroslava Pocheho. Řízením prezident pověřil šéfa ČSSD Jana Hamáčka, který ale zároveň řídí ministerstvo vnitra. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek dnes v České televizi řekl, že představa dlouhodobého řízení obou resortů jedním člověkem je nereálná. Jde podle něj o silová a velmi náročná ministerstva. Poznamenal, že koalice měla na nalezení ideálního složení vlády několik měsíců.

Témata:  vláda Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy