reklama

Schwarzenberg se na sociálních sítích vrátil k nedávnému jmenování vlády Andreje Babiše. „Tato středa se stala mezníkem v dějinách Českých zemí. Skončila první Česká republika a začala republika druhá. Při přechodu z první na druhou republiku Československou došlo k omezení demokracie, k opuštění odkazu Tomáše Garrigue Masaryka a jeho demokratických zásad,“ upozorňuje na facebooku.

Poukazuje také na to, že výsledkem tohoto vývoje byla zkáza, která se později za protektorátu a během čtyřicátých let úplně naplnila. „Obchází-li někdo třeba berní zákon ve snaze zachránit svoje peníze před fiskusem, je tvrdě trestán. Nyní ale dochází k obcházení Ústavy České republiky, základního zákona našeho státu. Prezident republiky nejmenoval vládu navrženou premiérem, na což výslovně podle Ústavy nemá nárok, na rozdíl například od Rakouska či Polska,“ píše čestný předseda TOP 09.

„Samozřejmě nevíme, na čem se potichu s Babišem domluvili, ale tímto činem se naše republika mění z parlamentní demokracie v poloprezidentský systém. Ještě jednou opakuji, došlo k porušení Ústavy. Zdá se, že pro nás je důležitější, když někdo obchází daňové zákony, než že někdo porušuje základní zákon České republiky. Tak jako jsme za druhé republiky opustili Masarykův prvorepublikový odkaz, tak teď opouštíme zásady našeho nového státu a dědictví Václava Havla,“ zlobí se Schwarzenberg, který v minulosti působil jako kancléř prezidenta Václava Havla.

Tím, že je nyní vláda závislá na hlasech komunistů, se podle něj mění vše, co tu od roku 1989 vzniklo. „Míříme zpátky a do neznáma. Všichni by si teď měli uvědomit, co se u nás děje. Je to mnohem závažnější počin, než se obecně soudí a nejde jen o nějaké dohody mezi stranami a prezidentem, které nemají valnou důležitost. Není tak důležité, kdo vede Ministerstvo zahraničí, ale jak k tomu došlo. To je opravdu velká změna našeho státu,“ vysvětluje.

„Staří Římané v těchto souvislostech říkali, nechť si konzulové, nejvyšší vedoucí zástupci státu, dají pozor, aby stát neponičili. U nás se to děje bez veškerých ohledů na ducha Ústavy,“ dodává politik.