Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražské nemocnice by mohly dostat bonus od města za pomoc bezdomovcům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Thomayerova nemocnice

Praha - Každá pražská nemocnice by mohla dostat až 250 tisíc korun ročně na materiál a další peníze, pokud se zapojí do péče o bezdomovce. V Praze žije na ulici odhadem 4000 lidí.

Nemocnice o tyto příspěvky již mohly požádat, o jejich přidělení rozhodne městská rada. "Zaváděli jsme motivační systém pro nemocnice proto, aby se do péče o bezdomovce zapojili. Maximální sumou je 250.000 korun, zároveň jsme deklarovali i možnost pomoci v investiční oblasti," řekla na jednání výboru pro sociální péči radní Irena Ropková (ČSSD).

Praha se snaží lidem bez domova zajišťovat i běžnou zdravotní péči. V denním centru U Bulhara je jim nově k dispozici zubař a psychiatr. Už delší dobu tam nabízí také službu praktického lékaře a gynekologa. Praha v příštích letech plánuje zvýšit kapacitu azylových domů.

Většina místních bezdomovců nepochází z Prahy, ale přišla do metropole z jiných krajů, nízké procento z ciziny. Trvalé bydliště má v metropoli pouze 40 procent lidí žijících na ulici.

Témata:  bezdomovci nemocnice Praha

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy