reklama

Práva a svobody zakotvené v listině, která je součástí ústavního pořádku, by se podle legislativců neměly používat k blokování práv určitých skupin lidí. 

Návrh ústavního zákona podepsalo přes 30 poslanců z řad KDU-ČSL, hnutí ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN v čele s lidovcem Markem Výborným. Cílem je podle nich doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy. Autoři poukazují na historické zakotvení manželství jako v zásadě trvalého svazku jednoho muže a jedné ženy zejména v evropském civilizačním okruhu. 

Předloha by měla podle autorů ale také zabránit "neuváženým legislativním či výkladovým experimentům, které by se jinak potencionálně mohly podústavní právní úpravy manželství dotknout". 

Ústavní předlohu dostali zákonodárci jen dva dny potom, co jiná skupina 46 poslanců ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN navrhla, aby manželství mohli uzavírat i homosexuálové. 

O obou předlohách rozhodne Parlament. Zatímco k uzákonění manželství homosexuálů by v obou komorách stačila prostá většina hlasů, pro ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy by se musela vyslovit třípětinová většina.