Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO a komunisté podepsali toleranční dohodu

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - ANO a KSČM dnes podepsaly dohodu o toleranci druhé vlády Andreje Babiše. Komunisté by měli ve středu podpořit vládu ANO a ČSSD v hlasování poslanců o důvěře.

Dohodu podepsali za ANO premiér a šéf hnutí Babiš a předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, komunisty při podpisu zastoupili Filip a předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

KSČM se zavazuje podpořit vládu v hlasování o důvěře svými hlasy. Zároveň uvádí, že nevyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry do konce mandátu kabinetu. "Je to otázka jen iniciace," zdůraznil šéf komunistů Vojtěch Filip. Připomněl, že dohoda obsahuje dohodovací řízení, které by mělo vést k řešení sporů. Pokud se řešení nenajde, dohoda zaniká. "KSČM může hlasovat pro vyslovení nedůvěry v případě, že nebude dohoda naplňována," uvedl.

Vláda se v dokumentu zavazuje předkládat včas návrhy zákonů, které jsou součástí dohodnutých priorit s KSČM. Měla by je poslat do Sněmovny tak, aby bylo dost času je schválit i v Senátu nejpozději půl roku před koncem volebního období. Poslanci ANO mohou podle dohody hlasovat o poslaneckých návrzích KSČM podle svého uvážení.

Středeční jednání poslanců o důvěře se uskuteční 263. den od parlamentních voleb loni v říjnu, z nichž nynější složení dolní komory vzešlo. Pokud by vláda důvěru nezískala, musela by podat demisi, podobně jako první Babišův kabinet letos v lednu. Třetí pokus o sestavení vlády by pak náležel předsedovi Sněmovny, kterým je Radek Vondráček z ANO. Zástupci zbývajících šesti stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně dnes deklarovali, že budou hlasovat proti vládě.

"Tento nesourodý slepenec bude i nadále prosazovat stejnou zahraniční, hospodářskou, bezpečnostní, obrannou a sociální politiku jako předchozí vláda ČSSD a ANO premiéra (Bohuslava) Sobotky," uvedla SPD Tomia Okamury. Programové plány vlády jsou podle něj v rozporu s názory SPD. Označil za skandální, že den před hlasováním o důvěře nejsou známa všechna jména ministrů.

Témata:  KSČM Hnutí ANO vláda

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.