Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na ďáblickém hřbitově je pohřbeno 14 tisíc politických vězňů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha - Až 14 tisíc politických vězňů je pravděpodobně pohřbeno v hromadných hrobech na ďáblickém hřbitově v Praze. Vyplývá to z nových údajů, které v archivech vypátrala vězeňská služba. Původně se přitom předpokládalo, že je tam pohřbeno mnohem méně lidí. Na stejném místě mají náhrobky i dětské oběti komunistického režimu.

Náhrobky má na Ďáblickém hřbitově 43 dětí, které se podařilo identifikovat. Další ale zůstávají v hromadných hrobech. Lidé si tu každoročně na začátku června připomínají jejich památku.

"Po porodu jim nebyla poskytnuta dostatečná péče, když se politickým vězenkyním narodily většinou na Pankráci," uvedl Petr Marek z Platformy občanských demokratických a protikomunistických iniciativ.

Připomínka obětí režimu zřejmě někomu vadila. Kdosi totiž na hřbitov poslal policii s tím, že se tu koná zakázaná akce. Když hlídka zjistila, o co jde, zase odjela.

Občanské iniciativy se snaží, aby byly zločiny více než půl století po smrti dětí vyšetřené. Není ale jisté, že se to po takové době podaří. Řadu případů se přitom podařilo dobře zdokumentovat.

"Matku zavřeli v době, kdy měla tříleté dítě. Tak se starala, co s ním je, co s ním bude. Odpověděno jí bylo: Nestarejte se, bude o něj postaráno. Po čase jí suše oznámili: Vaše dítě zemřelo," vyprávěl Marek.

Dětské oběti režimu odpočívají v sousedství pohřebiště dospělých politických vězňů. Právě tady, na ďáblickém hřbitově, byly nalezeny a identifikovány také ostatky faráře Josefa Toufara, kterého v roce 1950 umučila Státní bezpečnost kvůli události známé jako Čihošťský zázrak.

Témata:  Praha hřbitov komunismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy