Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě klesá počet uprchlíků, pořád ale může přijít další vlna, varují politici

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Je to už rok, kdy se v Evropě naplno projevila uprchlická krize. Česku se ale nakonec z velké části vyhnula a i v Evropě momentálně počty běženců klesají. Podle většiny českých politiků ale může migrační vlna brzy opět zesílit a dosavadní evropská řešení jsou pouze dočasná.

Červen 2015. Migrační krize nabírá na síle. Na cestu do bohaté Evropy se z válkou zničených domovů vydávají tisíce lidí. I když Česku se většina z nich vyhýbá, řada politiků bije na poplach. "Je trochu naivní domnívat se, že se nám uprchlická vlna vyhne," hlásal i prezident Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman chtěl vojáky na hranice, Úsvit rovnou plot. Znepokojený byl i premiér Sobotka. Postojem řady politiků. "Tendence k fašizaci tady samozřejmě jsou. Pak jsou tady také politici, kteří se rozhodli, že na tom budou budovat svoji politickou kariéru," říkal v srpnu Sobotka.

Po roce je bilance uprchlické krize v Česku následující: Oproti milionu migrantů v Německu jich u nás o azyl žádá 663. 139 nelegálních migrantů čeká na vrácení. Z 2691 uprchlíků, které má Česko do roku 2017 dobrovolně přijmout, zatím vybralo jen 4 Syřany.

Nízká čísla ale podle politiků konec krize neznamenají. "První neznámou je, jestli definitivně zafunguje dohoda s Tureckem. Pokud nezafunguje, může se opět destabilizovat Řecko. To znamená, že do Řecka začnou opět připlouvat velké počty migrantů," myslí si ministr vnitra Milan Chovanec.

"Říká se, že v Libyi je připraveno 800 tisíc uprchlíků, říká se, že možná Turecko pustí své migranty do Evropy. Nemyslím si rozhodně, že migrační krize skončila. Naopak se domnívám, že se v čase bude stupňovat," stojí si za svým i prezident.

"Evropa tu uprchlickou krizi nezvládla. Podařilo se zastavit balkánskou cestu, na druhé straně se navýšila ta italská, takže to samozřejmě není řešení," uvedl Andrej Babiš z hnutí ANO. "To že tady zrovna nemáme žádné přílivy migrantů to neznamená, že jsme uchráněni před těmi problémy, které to Evropě způsobuje," souhlasil i Petr Fiala z opoziční ODS.

TOP 09 přesto varuje před zbytečným strašením. "Zvažme, co je důležité pro vyřešení problému a co je balast, způsobený těmi, kteří šíří strach pro svůj vlastní politický zájem," řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Témata:  uprchlíci Miloš Zeman Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy