Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcaři rázně odmítli garantovaný příjem: Je to prý nehorázná pitomost v rozporu s civilizací

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – Obyvatelé Švýcarska o víkendu řekli poměrně jasné ne zavedení garantovaného státního příjmu, ve výši 2500 franků, tedy asi 61 tisíc korun. Výměnou za to by ale stát zrušil všechny dávky, úlevy a příspěvky. A podle někdejšího europoslance Libora Roučka nebo zástupce Alternativy pro Česko a sociologa Petra Hampa je to jen dobře.

„Švýcaři v referendu zamítli jasnou většinou 80% návrh na státem garantovaný příjem pro všechny občany (v přepočtu 61 tisíc Kč měsíčně), bez ohledu zda pracují či nikoli. Je to tak správně. Brát peníze za nic je nemorální a v rozporu s veškerou dosavadní lidskou civilizací," myslí si někdejší europoslanec a sociální demokrat.

„Člověk by měl být tvor svobodný, vybavený určitými právy a povinnostmi, a zodpovědný za svůj život. Pokud mu to zdraví, věk či nezaměstnanost nedovolí, západní sociální stát poskytuje řadu nejrůznějších sociálních dávek na jeho podporu," dodává.

Podobně to vidí také sociolog a člen přípravného výboru Alternativy pro Česko Hampl. „Minulý týden jsme tu diskutovali o tom, zda je masa moudřejší než elita a hned máme praktický výsledek. Zatímco experti už delší dobu diskutují o nehorázné pitomosti zvané nepodmíněný základní příjem, švýcarský lid ji v podstatně jednomyslně zarazil," píše na sociálních sítích Hampl.

A proč je podle něj nepodmíněný základní příjem tak „nehorázná pitomost"? „I kdybychom věřili, že v důsledku vědeckotechnického pokroku pro některé lidi nebude práce (osobně si to nemyslím), nechat je sedět doma by bylo to nejhorší, co bychom jim mohli udělat. Znovu a znovu se potvrzuje, že většina lidí v produktivním věku potřebuje chodit do práce. Jinak ztrácí životní návyky, rozpadají se jim vztahy, dostávají se do problémů s alkoholem a spousta z nich nakonec skončí v kriminále (a to neřeším možnost, že narazí na verbovače džihádu)," varuje před následky takového opatření.

I proto by v krajním případě navrhoval jiné řešení. „Než ty lidi zničit nepodmíněným základním příjmem, to už by dávalo větší smysl vytváření umělých pracovních míst. Ale to je v situaci, kdy firmám chybí tisíce zaměstnanců, čistě teoretický problém," dodal jasně Hampl.

Témata:  Libor Rouček Petr Hampl Švýcarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy