reklama

Žena musí městu zaplatit škodu a po dobu šesti let nesmí vykonávat obdobnou pracovní činnost. Podle soudu peníze zpronevěřovala zhruba 15 let, šlo o promyšlené a plánovité jednání.

Podle předsedy senátu Milana Kaderky je trest přiměřený, zohledněno je i její doznání a předchozí bezúhonný život. "Je zde velký rozsah páchané trestné činnosti, je zde přes tisíc útoků. Šlo zprvu o drobné částky, později však sumy, které si obžalovaná přisvojovala, přesahovaly i desítky tisíc korun," uvedl předseda senátu.

Ženě původně hrozilo až deset let vězení. Její obhájce žádal mírnější trest. "Na úřadě pracovala 20 let a samozřejmě selhala. Selhal však i úřad jako takový. Nešlo o sofistikovaný podvod, dal se odhalit. Je otázkou, proč úřady nejednaly kompetentně. Škoda mohla být pro úřad menší stejně jako trest pro mou klientku," uvedl. Stoklasová svého činu dnes velmi litovala. "Za ty tři roky kdy jsem nevyšla z domu, změnil se mi život. Manžel odešel k jiné ženě, nemám právo vidět vnuky. Jsem na dně," řekla.

Mezi lety 2000 a 2015 pracovala Stoklasová v Bohumíně jako účetní příspěvkových organizací města, a to základní školy a mateřské školy Bohumín, mateřské školy se speciální třídou Bohumín - Nový Bohumín a Centra sociálních služeb Bohumín. Z pozice účetní mohla nakládat s penězi, čehož podle obžaloby zneužila. Peníze školních zařízení posílala na své a další účty, platila z nich například leasing vozu, stavební spoření či pojistky. Dlouhodobě přitom zneužívala důvěry ředitelek organizací.