Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Malajsii zatkli bývalého premiéra, zpronevěřil v přepočtu 100 miliard korun

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - V Malajsii byl zadržen expremiér Najib Razak, který čelí obvinění z korupce a vytunelování státního investičního fondu 1MDB. Podle vyšetřovatelů z něj zmizelo 4,5 miliardy dolarů (zhruba 100 miliard Kč).

Policie na konci června zabavila v nemovitostech expremiéra hotovost, šperky, hodinky, kabelky a brýle v celkové hodnotě 273 milionů dolarů (6,1 miliardy Kč). 

Razak v minulosti několikrát popřel, že získal peníze ze zpronevěry ve fondu 1MDB. Miliony na svém účtu označil za dar od Saúdské Arábie. Podobně vysvětlil také původ zabaveného luxusního zboží.

Investiční fond 1MDB, který Razak v roce 2009 založil, je podle agentury Reuters vyšetřován pro podezření z praní špinavých peněz a úplatkářství v nejméně šesti zemích.

Témata:  Malajsie zpronevěra

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.