reklama

"Příbuzní často přisuzují ostatním členům a členkám rodiny nálepky na základě jejich chování či vrozených dispozic - ať se jim to líbí, nebo ne," uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Taková označení podle ní nositele zkreslují.

Pořadatelé uvádějí, že gayové a lesby v Česku nemohou společně adoptovat nebo si osvojit děti, registrovaní partneři nemají právo na společné jmění a vdovský či vdovecký důchod, a že transgender lidé musejí projít sterilizací, aby si mohli změnit pohlaví v občanském průkaze.

Festival Prague Pride začne v pondělí 6. srpna a potrvá do neděle 12. srpna. První den bude koncert na Střeleckém ostrově, vystoupí kapela Mucha, Davis Mallory z USA a zpěvák Petr Kotvald. V úterý bude na Střeleckém ostrově Den pro manželství a rodinu. Pořadatelé upozorňují na návštěvu nizozemské transgender modelky Loizy Lamers, švýcarská historička Corinne Ruffli představí život lesbických seniorek a výstava a divadelní představení ukáže poměry v rodině německého spisovatele Thomase Manna.

Festival s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011 a vyvolal protesty. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něj bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly. 

V minulých letech ve stejný den vyrážel i Pochod pro rodinu, loni se ho zúčastnilo asi 200 lidí. Letos bude už v sobotu 4. srpna. Zahájí ho v 11:00 modlitební shromáždění, pochod pak vyjde z Ovocného trhu po 14:00 na Střelecký ostrov. Účastníci budou také podepisovat petici za zachování manželství jako svazku muže a ženy, a proti ratifikaci Istanbulské úmluvy, která má být nástrojem pro potírání násilí na ženách. Podle kritiků, nimž patří například čeští a moravští biskupové, je text ovlivněn "ideologickými nánosy", které jdou proti tradičnímu pojetí rodiny.