Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vandalové v Praze poničili památník obětem komunismu. Policie je zachytila na video

Městská policie hl. m. Prahy
Městská policie hl. m. Prahy
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Neznámí vandalové dnes v noci poničili památník obětem komunismu na pražském Újezdě. Policie zveřejnila i videozáznam celého činu. Na svědomí ho mají dva mladíci, kteří sochu zcela zřejmě chtěli úmyslně poškodit.

Vandalský čin zachytila pouliční kamera. Na záznamu jsou dva muži, kteří si nejprve pořizují fotky se sochami. Jeden z nich na sochu dokonce i vyleze a posadí se jí na záda, zatímco druhý ho fotí. Sochu Olbrama Zoubka ale muži nezničili omylem - byl to jasný úmysl.

Na videozáznamu je patrné, že muži s jednou ze soch, která představuje postavu zmučeného politického vězně, neurvale kývou ze strany na strany. Jejich snaha poškodit ji byla zjevná. A nakonec i úspěšná - socha se zkácela k zemi a oba vandalové utekli do nedalekého parku.

Socha má ulomenou nohu, kterou hned ráno dělnici demontovali z podstavce a převezli i se sochou k opravě. Ta bude stát podle prvních odhadů asi 40 tisíc korun. "Událost prošetřují policisté z místního oddělení Malá strana, kteří případ kvalifikovali jako podezření z trestného činu poškození cizí věci. Za tento delikt hrozí pachatelům v případě vypátrání a odsouzení trest odnětí svobody až na jeden rok," uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Mluvčí rovněž poprosil širokou veřejnost, aby se pokusila vandaly identifikovat. "Pokud byste kdokoli osoby na videozáznamu poznal, znal jejich totožnost, popřípadě místo jejich pobytu, předejte prosím tyto informace policistům prostřednictvím linky tísňového volání 158," řekl mluvčí Hulan.

Témata:  vandalství Praha sochy Policie ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy