Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli domácímu násilí policie vykázala už více jak 10 tisíc lidí

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Kvůli domácímu násilí policie dosud přikročila k 10.747 vykázáním z bytu. Klíče může násilníkům a násilnicím odebrat až na deset dní od ledna 2007.

Letos od ledna do dubna to udělala 486krát. Výsledky na tiskové konferenci dnes představila prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. Podle expertů systém vykázání funguje dobře, nutné je ale pravidelné školení policistů, kteří případy řeší.

Domácí násilí představuje dlouhodobé, opakované a stupňující se útoky jednoho člena domácnosti vůči druhému. Nemusí být jen fyzické, ale také psychické, sexuální či ekonomické. Vykázání má chránit oběti před dalšími výpady. Vykázání trvá po dobu deseti dnů.

V roce 2007 se odehrálo 862 vykázání. O rok později počet klesl, v dalších letech postupně stoupal. Nejvyšší byl v roce 2011, kdy policie opatření využila ve 1430 případech. Loni vykazovala celkem 1306krát.

Podle prezidentky Bílého kruhu bezpečí se i po téměř deseti letech stává, že některé případy policisté či experti z intervenčních center podcení, jiné naopak přeceňují. "Policie musí být připravena, aby správně stanovila, zda jde o případ domácího násilí, či ne. Pokud se to nestane, může nastat tragédie, která skončí fatálně - v nejhorším případě vraždou," uvedla Vitoušová.

Témata:  domácí násilí Policie ČR

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy