Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Nesytu uhynulo už 100 tun ryb, škody jsou do milionů

Kapr
Kapr
Foto: Pixabay

Sedlec - V rybníku Nesyt na Břeclavsku kvůli vedru a suchu a nedostatku kyslíku uhynulo přes 100 tun ryb. Je to víc, než se čekalo. Škoda přesáhne pět milionů. Pracovníci Rybářství Hodonín již posbírali 85 tun leklých ryb.

Rybáři odstraňovali leklé ryby od pátku. V pátek posbírali kolem 20 tun a stejné množství v sobotu. Dnes posílili tým odstraňující ryby o dalších pět pracovníků, takže jich bylo 25, a posbírali tak kolem 40 tun ryb. "Ukazuje se, že celkové množství přesáhne stotunovou hranici," řekl jednatel obhospodařujícího Rybářství Hodonín Oldřich Pecha.

V pátek mluvil v původních odhadech o 40 tunách leklých ryb, o víkendu pak nejprve odhadoval objem uhynulých ryb na téměř 100 tun. Dnes řekl, že by mohla být hranice 100 tun výrazně překročena. Zatím není jasné, na jakém čísle se škoda zastaví, ani kolik ryb v rybníce zůstalo živých. 

Rybník Nesyt patří mezi Lednické rybníky. Je to největší rybník na Moravě a jeden z největších v republice. Vodní plocha má rozlohu kolem 300 hektarů.

Témata:  ryby Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy