Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rybník Nesyt umírá: Provzdušňování nepomáhá. Leklé ryby se vytahují i bagrem

rybaření
rybaření
Foto: Pixabay

Sedlec - Rybáři k dnešnímu ránu posbírali v rybníku Nesyt na Břeclavsku přes 100 tun leklých ryb. Vyhynula většina kaprů, ve vodě ale přece jen zůstal nějaký život, převážně se objevuje karas. Byli tam ale i candáti, sumci, štiky nebo úhoři.

Likvidační práce začaly na rybníku v pátek. "K úternímu ránu jsme přesáhli hranici 100 tun. Práce pokračují ještě minimálně dneska, zítra (ve středu) se uvidí," uvedl Oldřich Pecha, jednatel Rybářství Hodonín, které rybník obhospodařuje. Pracovníci odstraňují ryby vidlemi, na loďkách, ale i pomocí bagru a kontejnerů. Na 100 tun leklých ryb počítalo rybářství se škodou pět milionů, proto bude vyšší. 

Rybník má vodní plochu 300 hektarů a bylo v něm možné mít 150.000 ryb. Rybářství plného stavu nevyužilo, do rybníka umístilo ryb méně. Pecha ČTK řekl, že ani při menším množství ryb nešlo situaci zabránit.

"To by v rybníce muselo být úplné minimum. Úbytek vody je velký. Oproti normální hladině ubylo 180 centimetrů," řekl. Další ryby budou nasazeny až příští rok na jaře.

Rybářství se snaží rybník provzdušňovat pomocí aerátoru, vzhledem k velikosti plochy to má ale minimální účinek. Firma také jedná, aby mohla navýšit stav vody. Vzhledem k tomu, že je ale vodní plocha v přírodní rezervaci, nelze s vodou manipulovat. O to je situace složitější.

Ryby uhynuly vlivem počasí, vedra, úbytku vody, a tím pádem nedostatku kyslíku. Myslí si to i vodař Vlastimil Sajfrt z CHKO Pálava.

Témata:  ryby Jihomoravský kraj rybaření

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy