Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila, že přes Česko budou jezdit a létat spojenecká vojska

Konvoj jednotek U.S. Army
Konvoj jednotek U.S. Army
Foto: Latvijas Armija

Praha - Přes české území budou moci i nadále přejíždět a přelétat spojenecké ozbrojené síly. Vláda k tomu obnovuje souhlas každý rok, učinila tak i dnes.

Návrh vládě předložil ministr obrany Lubomír Metnar. "Účelem materiálu je maximální usnadnění přeletů a průjezdů jednotek ozbrojených sil členských států NATO, států zúčastněných v programech Partnerství pro mír (PfP), European Defence Agency (EDA) a dalších partnerských států," uvedl Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany a tiskové oddělení úřadu vlády. 

"Toto řešení se aplikuje od roku 2001 a v praxi se osvědčilo. V případě přeletů a průjezdů uskutečňovaných v souvislosti s probíhající vojenskou operací je navíc ze zahraničně-politického hlediska nevhodné rozhodovat o přeletu či průjezdu těsně před jeho realizací," podotkl.

Poznamenal, že potenciální možnost neschválení přeletu či průjezdu může u spojenců vyvolávat nejistotu a snižovat tak důvěryhodnost Česka.

Metnar dnes předložil vládě i informaci o přeletech a průjezdech spojenců za letošní první pololetí. "V těchto souvislostech bylo v průběhu prvního pololetí letošního roku uskutečněno celkem 3458 leteckých přeprav," uvedl Sýkora. Na českém území spojenci přistáli 166krát, vypravily na něj či přes něj pět vojenských vlaků a uspořádaly asi 350 silničních přesunů.

Témata:  vláda U.S. ARMY Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy