reklama

"Požářiště je již vychladlé a aktuální stav budovy umožňuje pohyb osob, aniž by hrozilo nebezpečí zřícení ohořelých konstrukcí," uvedla mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Götzová. Případné zjištěné stopy a vzorky vzniku požáru budou zkoumány v laboratoři. 

Místo začali ohledávat i kriminalističtí experti. "Příčinu požáru stále zjišťujeme a pracujeme se všemi verzemi možného vzniku. Vyhodnocujeme informace získané provedeným šetřením v obci a okolí," uvedl mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

Policie dříve uvedla, že bude prověřovat všechny varianty vzniku požáru, jako jsou nešťastná náhoda, technická závada, nedbalostní jednání a úmyslné zapálení. Někteří místní v Maršově v neděli jako o příčině požáru mluvili o úmyslném zapálení.

Požár původně barokního zámku zničil všechny střechy objektu, věž zámku a poškodil první patro zámku. Vyšetřovatel hasičů škodu předběžně odhadl na pět milionů korun. Zámek, který je kulturní památkou, byl podle informací webu best-reality.cz nabízen na prodej za 14,5 milionu korun. Od roku 1994 zámek nebyl nijak využívaný.

Podle údajů z katastru nemovitostí je majitelem zámku společnost Sagna. Vlastníkem společnosti Sagna je podle údajů v obchodním rejstříku občan Ruské federace.