Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky lidí dnes protestovaly před ruskou ambasádou v Praze proti Zemanovi

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Stovky lidí se dnes večer sešly před ruskou ambasádou v Praze, jednalo se o jednu z mnoha akcí k 50. výročí srpnové okupace. Mezi řečníky byli například bývalý sovětský disident Mustafa Džemilev nebo hudebník Michael Kocáb, který byl na začátku 90. let předsedou parlamentní komise pro dohled nad odchodem sovětských vojsk.

Cílem shromáždění podle organizátorů bylo připomenout v předvečer 50. výročí srpnové invaze z roku 1968 nejen tuto pro národ tragickou událost, ale také upozornit na vměšování Ruska do politiky jiných národů.

Krymskotatarský politik Džemilev připomněl současnou ruskou agresi na Ukrajině. Mentalita ruských politických elit se podle něj od dob Sovětského svazu nezměnila.

"Jsem velmi rád, že se toto setkání odehrává právě v blízkosti tohoto velvyslanectví," uvedl s odkazem na fakt, že řečníci své projevy pronášeli přímo před plotem ruského velvyslanectví. "Apetit a chuť k agresi je tady za tím plotem stále," doplnil.

Když zmínil jméno prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s jeho postoji vstřícnými vůči Rusku, přítomní demonstranti, z nichž řada dorazila s českými či evropskými vlajkami, reagovali pískáním a výkřiky "fuj" a "hanba". Až na drobnou slovní potyčku se akce obešla bez incidentů.

Výročí 50 let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy a události srpnových dnů 1968 připomíná v Praze i dalších městech řada akcí. Proslovy avizovali předseda vlády či předsedové obou komor Parlamentu, naopak Zeman žádnou promluvu ani účast na pietních akcích nechystá.

Témata:  VIII.68 velvyslanectví Ruské federace Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy