Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lesní požár na Plzeňsku je uhašen

Požáry lesu v ČR
Požáry lesu v ČR
Foto: hzscr.cz

Plzeň - Lesní požár na Plzeňsku, který vypukl v úterý před 14:00, už je zcela uhašen. Tři oddělená ohniska ještě dnes monitorovalo přes 60 hasičů. Oheň občas znovu vzplál. Nyní už jsou hasiči zpět na svých základnách.

"Zásah byl ukončen, vše je uhašeno a prolito vodou. Místo už bylo předáno majitelce. Ta si musí sama zajistit 72hodinový dozor a musí tam mít svoji cisternu pro jednotku z Pňovan," uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. 

Oheň dnes občas znovu vzplál. Podle Poncara šlo výhradně o požár šířící se pod povrchem, který nebyl vidět. "Jednotky používaly smáčedlo, aby se voda lépe vsakovala do hloubky, což zvýšilo efektivitu hašení," uvedl mluvčí. Hasiči odpoledne zkontrolovali vizuálně i termokamerou všechna požářiště.

"Příčinu stále vyšetřuje policie s našimi vyšetřovateli," řekl. Škoda zatím také není stanovena. Zástupce majitelky lesa odhadl zasaženou plochu mezi Pňovany na Plzeňsku a Stříbrem na Tachovsku na více než deset hektarů a škodu na více než milion korun.

Hasiči v úterý vyhlásili nejvyšší, tedy čtvrtý stupeň pohotovosti. Ohniska hasil policejní vrtulník s vakem na vodu i letadlo hasičské letecké služby. 

Témata:  požáry lesů v ČR Plzeňský kraj hasiči

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy