Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Menšinová vláda ANO a ČSSD? Češi mají výhrady, ale nevadí jim

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM má aktuální důvěru 15,5% veřejnosti. Naopak nemá důvěru 27,6% dotázaných obyvatel ČR, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace. Ukázal to aktuální průzkum agentury SANEP.

Nicméně většinová část veřejnosti, tedy 39,5% dotázaných, má sice k menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD, opřené o hlasy KSČM výhrady, ale nevadí jim. Bez většího zájmu, ale s vědomím, že je ustanovena legitimní vláda, pak je srozuměno 6,1% dotázaných. Lze tak říci, že většina domácí populace menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD víceméně přijala bez výraznějších emocí.

Emoce jsou však patrné zejména v souvislosti právě s hlasy KSČM, o něž se stávající vládní kabinet premiéra Andreje Babiše opírá. Zatímco pro 35,9% dotázaných je tato skutečnost v pořádku, neboť vnímá KSČM jako demokratickou stranu, 28,4% populace je zcela opačného názoru, a to z důvodu, že KSČM jako demokratickou stranu nevnímá. Neutrálně se pak k podpoře KSČM menšinové vládě staví 25,6% veřejnosti, která nevnímá vládní spolupráci s komunisty jako ideální, ale toleruje to.

Je tak zjevné, že právě podpora KSČM menšinovému vládnímu kabinetu názorově štěpí společnost. Ovšem na druhou stranu se ukazuje, že většinová část veřejnosti již KSČM nevnímá jako fatální nebezpečí či nedemokratickou stranu, která by se nějakou formou neměla podílet na vládní moci.

V souhrnu téměř polovina dotázaných (49,8%) se domnívá, že menšinová vláda premiéra Andreje Babiše vydrží do konce volebního období. Opačného názoru je pak v souhrnu 42,3% veřejnosti.

Kandidátem ČSSD na post ministra zahraničních věcí ČR v menšinové vládě s hnutím ANO byl Miroslav Poche. Prezident Miloš Zeman však pověřil řízením Ministerstva zahraničních věcí ČR předsedu ČSSD Jana Hamáčka. S rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana nejmenovat Miroslava Pocheho na post ministra zahraničních věcí v souhrnu souhlasí 56,1% dotázaných. V souhrnu pak s rozhodnutím hlavy státu nesouhlasí 34,5% veřejnosti.

Témata:  vláda Andrej Babiš KSČM

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy