reklama

Od začátku bylo jasné, že se nad zákoníkem práce strhne bouřlivá diskuze. Ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo k jeho novele asi šest stovek připomínek. Především odboráři do něj chtěli prosadit hodně odvážné návrhy, ty se ale nakonec do novely nedostaly.

Co v zákoníku nejspíš nebude:

Pět týdnů dovolené: Odboráři chtěli do novely zákoníku práce prosadit pětitýdenní dovolenou pro všechny. Dnes mají ze zákona nárok na pět týdnů dovolené jen státní zaměstnanci. To je podle odborářů nespravedlivé a chtějí takhle dlouhou dovolenou pro každého zaměstnance. Týden dovolené navíc nabízejí některé soukromé firmy jako jeden z benefitů.

Zrušení karenční doby: Uvažovalo se také o zrušení tzv. karenční doby. V prvních třech dnech nemoci totiž zaměstnanci nedostávají žádné peníze. To chtěla vláda změnit a nemocenskou ve výši 60 % proplácet už od prvního dne marodění.

Vyšší odměny: Neprošel ani návrh na vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a státních svátcích. Dnes mají zaměstnanci nárok na 10% příplatek za práci o víkendu a 100% příplatek za práci o svátku. V novele nebude ani návrh na výrazné zvýšení odstupného při výpovědi.

Tripartita se dohodla na tom, že v rámci legislativního procesu už nebude ani jedna strana prosazovat návrhy, na kterých není shoda. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula ale avizoval, že pro odbory boj o zákoník práce nekončí.