Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schillerová chce rozpočet se schodkem 40 miliard, Niedermayer nešetří kritikou

Alena Schillerová
Alena Schillerová
Foto: MFCR

Praha - Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) předloží návrh státního rozpočtu na rok 2019 se schodkem 40 miliard korun. Dosud se počítalo se schodkem 50 miliard korun, který už vláda schválila.

Schillerová dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedla, že stát na základě nové makroekonomické prognózy předpokládá tlak na růst mezd, protože roste i výkon ekonomiky. "Vzhledem k tomu, že daňové a sociální odvody tvoří více než polovinu příjmů rozpočtu, lze očekávat vyšší příjmy, a tím i nižší schodek,"řekla Schillerová.

Původní 50miliardový deficit pro rozpočet 2019 představila vláda v červnu. Tehdejší plán počítal s celkovými příjmy rozpočtu na příští rok 1,432 bilionu korun, o 117,1 miliardy více než v letošním rozpočtu. Výdaje měly být 1,482 bilionu. 

Kriticky se k návrhu rozpočtu postavil europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Podle něj není snížení plánovaného deficitu o deset miliard maximum možného. Vláda se nechová odpovědně, když v době výrazného hospodářského růstu připravuje schodkový rozpočet.

Témata:  státní rozpočet Luděk Niedermayer ekonomika Alena Schillerová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy