Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman stvrdil zákon o ochraně státních hranic. Vnitro bude moct zavést kontroly

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zeman dnes společně s dalšími devíti zákony podepsal mimo jiné právo ministerstva vnitra nařídit dočasné kontroly na hranicích. Jednalo by se jen o případy bezprostřední mimořádné hrozby.

Kontroly by trvaly nanejvýš pět dní, proudloužení už by musela schvalovat vláda. Zákon dnes podepsal prezident Miloš Zeman, jak informoval v tiskové zprávě Hrad.

Pokud mimořádná situace nenastane, bude o uzavření hranic podobně jako dosud rozhodovat vláda. Kabinet navíc bude mít možnost nařízení vnitra ohledně hraničních kontrol zrušit. Vnitro by podle normy mohlo nařídit hraniční kontroly, pokud by existovala vážná hrozba narušení pořádku nebo vnitřní bezpečnosti země. Kontroly by byly možné na vybraných místech nebo po celé délce hranice.

Zákon zároveň stanoví, že vláda může určit rozsah, způsob nebo intenzitu kontrol. Mohou být třeba namátkové silniční či železniční nebo systematické, podobně jako tomu bylo před zavedením schengenského systému. Může být také vyhlášen zákaz překročení zelené hranice, vláda by také podle zákona mohla určit, kde se bude moci hranice překročit, tedy minimálně na bývalých oficiálních hraničních přechodech.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky hranice Miloš Zeman

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy