reklama

Lidovci povedou kampaň pod heslem Senát jim nedáme. Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka jsou senátní volby důležité pro všechny, kdo jsou nespokojení se současnou politickou situací a se směřováním Česka po loňských sněmovních volbách.

"Heslo naší kampaně je Senát jim nedáme. Je určeno těm, kteří chtějí destruovat demokracii, kteří mají Parlament za žvanírnu, nechtějí poslouchat, aby někdo vyjádřil opačný názor, mají tendenci vystupovat silově a brát Českou republiku jako dobyté území," vysvětlil Bělobrádek.

Lidovci postavili do voleb 12 vlastních kandidátů, další dva kandidáty staví v koalici s dalšími stranami. V obvodech, kde vlastního kandidáta nemají, doporučí svým voličům hlasovat pro jiného kandidáta. Jedním z příkladů je obvod Praha 12, kde KDU-ČSL podpořila neúspěšného kandidáta na prezidenta Pavla Fischera, který do Senátu kandiduje jako nezávislý.

Bělobrádek dnes ocenil, že se v řadě obvodů podařilo dohodnout volební spolupráci nebo podporu s jinými stranami. Podle něj díky tomu nebude docházet k tříštění sil.

Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislých je v horní komoře Parlamentu druhý nejsilnější. Nyní má 16 členů, tři z nich mandát obhajují. Bělobrádek už dříve řekl, že cílem lidovců pro letošní volby je získat nejsilnější klub v horní komoře.