Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman obhajoval misi v Afghánistánu: Odešel by jen srab. U Kábulu se bojuje za Prahu

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes reagoval na pochybnosti o zapojení ČR do operace Rozhodná podpora (Resolute Support), které zaznívaly po nedávné smrti tří českých vojáků. Před českými velvyslanci řekl, že mise NATO v Afghánistánu je v hlubokém národním zájmu České republiky.

"Mohu říci, že u Kábulu se bojuje za Prahu, a že je to v hlubokém národním zájmu České republiky," prohlásil prezident. Zdůraznil, že mise v Afghánistánu je podle něj nejdůležitější zahraniční operace, které se čeští vojáci účastní. "V té akci Resolute Support bojuje více než třicet zemí, odejít z tohoto společenství by dokázal jenom srab," dodal. 

Zeman v projevu zmínil také své tradiční téma - zrušení protiruských sankcí. Český prezident je jejich dlouhodobým kritikem. Dnes prohlásil, že stejný názor zaznívá z Itálie, Rakouska, Maďarska i Slovenska. Zeman proto chce, aby rozhodnutí o dalším prodloužení sankcí Evropská rada udělala až po diskusi, a ne takzvanou tichou procedurou. Na jednáních Evropské rady Českou republiku zastupuje předseda vlády Andrej Babiš.

Z ekonomických témat Zeman zmínil ještě dohodu USA a Evropské unie o volném obchodu. "Pokud se realizuje, bude to výhodné pro obě strany," řekl prezident. Varoval však, že Českou republiku by mohla zasáhnout obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou.

Témata:  Miloš Zeman Armáda České Republiky NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy