Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysoké školy chtějí víc peněz. 1,8 miliardy navíc nestačí

Školství
Školství
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda v rozpočtu na příští rok počítá s navýšením financí pro vysoké školy o 1,8 miliardy korun. Podle předsedy České konference rektorů a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy je suma nedostatečná.

Zima řekl, že o rozpočtu vede jednání se zástupci vlády i jednotlivých politických stran. "Jednání ještě nejsou u konce. Jsem rád, že vláda označila podporu vzdělávání za jednu ze svých priorit a věřím, že se tak stane i pro vysoké školy," uvedl. Připomněl, že z původního požadavku na navýšení o tři miliardy zbylo 1,8 miliardy. Univerzity požadují zvýšení rozpočtu alespoň o 2,5 miliardy. Letos mají rozpočet 24,6 miliardy.

Představitelé ANO a ČSSD ve středu oznámili, že do platů ve veřejné sféře by mělo příští rok putovat průměrně o osm procent peněz víc než letos. Většině pracovníků by se měly platové tarify zvednout o čtyři procenta, vojákům a policistům o dvě.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve oznámil, že učitelé si od ledna polepší o 15 procent a nepedagogičtí pracovníci o deset. Zima uvedl, že ani 2,5 miliardy navíc by neumožnilo, aby mohly proporcionálně přidávat i vysoké školy.

Podle něj se řadu let rozpočet vysokých škol nezvyšoval ani o korunu. "Poprvé došlo k růstu až v roce 2018. Je proto nutné pokračovat v jeho navyšování, abychom měli šanci držet krok s vyspělým světem, byli konkurenceschopní a zajistili, že z vysokých škol nebudou kvalitní lidé odcházet a také, že nebudeme nadále v oblasti výdajů na vysoké školy na posledních místech zemí OECD," uvedl.

Témata:  vysoké školy Tomáš Zima školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy