Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gruzie za účasti české armády uspořádá velké vojenské manévry

Česká armáda
Česká armáda
Foto: Army.cz

Tbilisi - V Gruzii se bude od 1. do 11. září konat vojenské cvičení s názvem Agile Spirit 2018. Kavkazská země ho pořádá ve spolupráci s evropským velitelstvím amerického námořnictva. Zúčastní se vojáci z deseti států včetně Česka.

Podle gruzínských úřadů je cílem manévrů příprava ke společným operacím sil rychlé reakce NATO (NRF) a k rychlé reakci na lokální krize.

Na cvičení se mají podílet kromě gruzínských a amerických jednotek také vojenské útvary z Bulharska, Rumunska, Lotyšska, Řecka, Ukrajiny, Turecka a Estonska. Účast českých vojáků ČTK potvrdila mluvčí českého generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Gruzie už začátkem srpna pořádala ve spolupráci s NATO rozsáhlé vojenské manévry za účasti více než 3000 vojáků. USA tehdy vyslaly obrněná vozidla Stryker a Bradley, tanky M1A2, bitevní vrtulníky AH-64 a helikoptéry UH-60.

Témata:  Gruzie Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy